OÇ
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"OÇ"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"OÇ" ifadesi, Türk argosunda küfürlü ve aşağılayıcı bir dil kullanılarak kullanılan bir kısaltmadır. Bu ifade "Orospu çocuğu" kısaltmasıdır ve oldukça küfürlü bir anlam içerir. İfadeleri veya cümleleri küfürlü hale getirme amacı taşır.
Bu tür ifadeler, hoşgörüsüz veya saygısız bir dil kullanımının bir örneğidir ve genellikle karşınızdaki kişiyi veya muhatabını aşağılamak veya küçümsemek amacıyla kullanılır. İletişimde saygılı ve hoşgörülü bir dil kullanmak, sağlıklı ve olumlu ilişkiler kurmanın önemli bir parçasıdır.
Hakaret mi?
OÇ kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Sanığın aynı sosyal medya hesabından paylaştığı, dönemin Başbakanı hakkında yazdığı ve anlamı herkes tarafından anlaşılabilen "O.Ç" ibaresinin eleştiri ve ifade özgürlüğü sınırlarını aşarak incitici, küçük düşürücü ve kişinin toplum içindeki saygınlığını zedeleyici mahiyette olması nedeniyle hakaret vasfı taşıdığa ve sanığın eyleminin TCK'nın 125. maddesinde düzenlenen hakaret suçunu oluşturduğu gözetilmeyerek, yasal ve yerinde olmayan gerekçeyle beraat kararı verilmesi kanuna aykırı...
Yargıtay 16. CD Esas: 2017/2089 Karar: 2017/5263 Tarih: 08.11.2017
Karar #2
(Sanığın kışla içinde bulunan nöbet kulübesinin dış duvarına ".. ve o ç. ları" şeklinde, yine ...'i tasvir eden bir karikatür çizerek "Bu bir o.ç sence kim olabilir" şeklinde yazılar yazmak suretiyle gelişen eylemine ilişkin) atılı suçu işlediği sabit olduğundan, mahkumiyeti yerine yetersiz gerekçeyle beraat karar verilmesi kanuna aykırı...
Yargıtay 19. CD Esas: 2018/8484 Karar: 2019/15952 Tarih: 18.12.2019