Manyak mı Bu
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Manyak mı Bu"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"Manyak mı bu?" ifadesi, genellikle bir durumun veya olayın anormal, tuhaf, inanılmaz veya mantıksız olduğunu vurgulamak için kullanılan bir deyimdir. Bu ifade, şaşkınlık, hayret veya şüphe gibi duyguları ifade etmek için kullanılır. "Manyak mı bu?" cümlesi, sıradışı veya beklenmedik bir şey hakkında kişinin duyduğu şaşkınlığı veya merakı dile getirirken, aynı zamanda hafif espri veya alaycı bir ton da içerebilir.
Ancak bu ifadeyi kullanırken dikkatli olunması gerekir, çünkü argo veya kaba bir dil içerebilir. İfade, karşınızdaki kişinin duygusal tepkilerine veya iletişim tarzına bağlı olarak hoş karşılanmayabilir. Bu tür ifadeleri kullanırken duruma ve iletişim ortamına uygunluğunu göz önünde bulundurmak önemlidir.
Hakaret mi?
Manyak mı Bu kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Sanığın katılana yönelik olarak yazdığı "Yok artık, manyak mu bu, ruh hastası" şeklindeki paylaşımın ifade özgürlüğü sınırları kapsamını aştığı ve katılanın şeref ve saygınlığını rencide edecek sövme niteliğini taşıdığı anlaşılmakla, suçun unsurlarının oluştuğu ve sanığın mahkûmiyetine karar verilmesi gerektiği gözetilmeden, yerinde görülmeyen gerekçeyle beraatine karar verilmesi bozmayı gerektirmiş...
Yargıtay 4. CD Esas: 2019/5636 Karar: 2021/29169 Tarih: 13.12.2021