Harçlığını Vereyim
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Harçlığını Vereyim"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
“Harçlığını Vereyim” ifadesi argo bir ifadedir ve “Cep Harçlığını Çıkarmak” ifadesinin argo kullanımıdır. “Cep Harçlığını Çıkarmak” ise günlük masrafını karşılayacak kadar kazanç sahibi olmak anlamına gelir. Bu ifade argo bir ifade olduğu için kullanımı kişiden kişiye değişebilir. Ancak genellikle bir şeyi yapmaya zorlamak anlamında kullanılır.
Hakaret mi?
Harçlığını Vereyim kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Suç tarihinde ... Jandarma Sınır Tabur Komutanlığınca yapılan yol kontrol faaliyeti esnasında... plakalı araç içerisinde kaçak olduğu şüphesi ile yakalanan etlerin sahibi olan sanığın olay yerine etleri incelemek üzere görevli olarak gelen veteriner hekimler ... ve ...'e etleri inceledikleri sırada "Size 5 vereyim işi halledelim" demesi üzerine görevliler tarafından ikaz edildikten sonra etlerin kaçak olma ihtimaline binaen adli işlemler yapılmak üzere İlçe Jandarma Komutanlığına götürülürken bu defa İlçe Jandarma Komutanlığında görevli Astsubay ...'e "Komutanım bana yardımcı ol etleri yarın bana verin, yarın sabah da ben sana harçlığı vereyim" şeklinde sözler söylediği olayda, bozma ilamına uyularak yapılan araştırma neticesinde söz konusu etlerin kaçak olmadığının ve sanığa iade edildiğinin anlaşılması karşısında, TCK'nın 6352 sayılı Kanun değişikliği öncesinde rüşveti tanımlayan 252/3. maddesinde sadece nitelikli rüşvete yer verilmesi nedeniyle suç tarihi itibariyle rüşvet suçunun unsurları itibariyle oluşmadığı, ancak sanığın haklı hususun temini için kamu görevlilerine yukarıda belirtilen sözlerle menfaat temin etmeyi teklif etmesi şeklindeki eyleminin kamu görevlilerinin şeref ve saygınlığına saldırı niteliğinde olması sebebiyle aynı yasanın 125/3 ve 43. maddelerinde düzenlenen zincirleme biçimde kamu görevlilerine hakaret suçunu oluşturacağı gözetilmeden, yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde beraat hükmü kurulması kanuna aykırı...
Yargıtay 5. CD Esas: 2016/2195 Karar: 2018/2840 Tarih: 12.04.2018