Aq Malı
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Aq Malı"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"Aq Malı" ifadesi, oldukça aşağılayıcı, saygısız ve argo bir tabirdir. Bu ifade, kişiyi aşağılamak, hakaret etmek veya incitmek amacıyla kullanılır. "Aq Malı," argo bir dil kullanımıyla, karşı tarafı aşağılama niyetini taşıyan, küfürlü ve hoşgörüsüz bir ifadedir. Aq malı esasında amına koduğumun malı kelimesinin kısaltılmasıdır.
Bu ifadenin kullanımı, sağlıklı iletişim ilkelerine aykırıdır ve saygısızlık teşkil eder. Saygılı ve olumlu bir iletişim kurmak, insanlar arasında olumsuz duygusal tepkilere neden olmadan anlayış ve işbirliğini teşvik eder. Bu tür aşağılayıcı ifadeler yerine, daha nazik, olgun ve saygılı bir dil kullanarak iletişim kurmak her zaman daha iyi bir seçenektir.
Hakaret mi?
Aq Malı kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
(Youtube paylaşımına cevaben "Aq mali" şeklinde yorum yapılma- sına ilişkin) CMK'nin 172/1. maddesindeki kovuşturma olanağının bulunmaması hallerinin somut olayda mevcut olmadığı, dolayısıyla şüphelinin tespitine yönelik olarak gerekli tüm soruşturma işlemleri yapıldıktan sonra şüphelinin tespiti halinde iddianame düzenlenmesi, tespit edilemediği takdirde ise daimi arama kararı alınarak dava zamanaşımı süresince soruşturmaya devam edilmesi gerektiği anlaşılmakla, merciince itirazın kabulüne karar verilmesi yerine reddedilmesi hukuka aykırı görülmüştür.
Yargıtay 4. CD Esas: 2022/8085 Karar: 2022/20190 Tarih: 18.10.2022