Eşek Gibi Sırıtmak
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Eşek Gibi Sırıtmak"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"Eşek Gibi Sırıtmak" ifadesi, genellikle aşırı samimi veya rahatsız edici bir şekilde gülümsemeyi ifade eder. "Eşek gibi sırıtmak" ifadesi, kişinin yüzünün fazla ve yapay bir şekilde gülümsemesi anlamına gelir. Bu ifade, samimiyetsiz veya alaycı bir tavırı eleştirmek için kullanılır.
Hakaret mi?
Eşek Gibi Sırıtmak kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Sanığın cezaevindeki ankesörlü telefondan yakınıyla yapmış olduğu görüşmede, hakkında ihaleye fesat karıştırmak ve suç örgütünün yöneticisi olmak eylemlerinden iddianame düzenleyen Cumhuriyet Savcısı ve yapılan yargılamada iddia makamına temsil eden Cumhuriyet Savcısı...'e yönelik "Soytarılık yapmayacaklar, işlerini yapacaklar, biz de küfür etmeyeceğiz, soytarılık yaptılar, sırttılar mahkemede eşek gibi" şeklinde sözler söylemesi, suç teşkil eden bu konuşmasının tutanak altına alınıp mevzuat gereği görevli fiilen en az üç kişi tarafından okunmasının zorunlu olması, dosya içeriğinden de bu hususun anlaşılması karşısında, görevlilere hakaret suçunun ihtilat öğesinin oluştuğu gözetilmeden, "yapılan görüşmelerin iki kişi arasında yapılan özel görüşme olması, kayda geçirmenin gizli yapılması ve aleni bir durumun söz konusu olmaması" biçimindeki yerinde görülmeyen gerekçeyle sanığın beraatına karar verilmesi kanuna aykırı…
Yargıtay 4. CD Esas: 2012/25210 Karar: 2013/32485 Tarih: 17.12.2013