Kazmaya Sap Olamayan Adamları Polis Yapmışlar
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Kazmaya Sap Olamayan Adamları Polis Yapmışlar"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
Kazmaya Sap Olamayan Adamları Polis Yapmışlar, beceriksiz ve yeteneksiz olan kişilerin polis olduğunu ima eden bir alaycı sözdür. Kazma, toprağı kazmak için kullanılan bir alettir ve sapı da vardır. Bir baltaya sap olamamak, hayatta bir işe yaramamak anlamına gelir. Polis, kanunları uygulayan ve toplumun güvenliğini sağlayan bir meslektir.
Hakaret mi?
Kazmaya Sap Olamayan Adamları Polis Yapmışlar kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Adli гарог alınmak üzere hastaneye götürülen sanık tarafından, polis memurlarına hitaben "Beni bırakın gideyim, kaç paralık adamlarsınız, bu ülkede bir kazmaya sap olamayan adamlar polis yapmışlar" şeklinde sözler söylenmesi eylemine ilişkin dosya ve duruşma tutanakların içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hâkimin takdirine göre sanığın temyiz istemleri yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle, uygun bulunan hükmün mahkumiyet usul ve kanuna uygun bulunan hükmün tebliğnameye uygun olarak onanmasına...
Yargıtay 6. CD Esas: 2021/24347 Karar: 2022/16336 Tarih: 23.11.2022