Keşke Götüne Kazık Çaksaydı
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Keşke Götüne Kazık Çaksaydı"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
Keşke Götüne Kazık Çaksaydı, birine çok kızgın olduğunuzu veya çok nefret ettiğinizi belirtmek için kullanılan bir sözdür. Bu söz, karşınızdaki kişinin acı çekmesini, pişman olmasını veya cezalandırılmasını istediğinizi ifade eder. Örneğin, birisi size çok büyük bir haksızlık yaptığında veya sizi çok kötü bir şekilde aldattığında, ona “Keşke götüne kazık çaksaydı” diyebilirsiniz. Bu söz, aynı zamanda bir küfür veya hakaret olarak da algılanabilir.
Hakaret mi?
Keşke Götüne Kazık Çaksaydı kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Sosyal medya vasıtasıyla mağdura hitaben "Keşke senin götüne kazık çaksaydı" şeklinde paylaşım yapılmasana ilişkin) CMK'nin 172/1. maddesindeki kovuşturma olanağının bulunmaması hallerinin somut olayda mevcut olmadığı, dolayısıyla şüphelinin tespitine yönelik olarak gerekli tüm soruşturma işlemleri yapıldıktan sonra şüphelinin tespiti halinde iddianame düzenlenmesi, tespit edilemediği takdirde ise daimi arama kararı alınarak dava zamanaşımı süresince soruşturmaya devam edilmesi gerektiği anlaşılmakla, merciince itirazın kabulüne karar verilmesi yerine reddedilmesi hukuka aykırı görülmüştür.
Yargıtay 18. CD Esas: 2022/7954 Karar: 2022/14008 Tarih: 02.06.2022