Çalma Çırpma
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Çalma Çırpma"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
Çalma Çırpma, eline geçeni çalmak veya az çok demeden eline ne geçerse çalmak anlamına gelen bir deyimdir. Çırpma ise çırpmak işi, kumaşın kenarını kıvırıp dikmek için yapılan dikiş biçimi veya dansçının bacağını uzatarak yaptığı alıştırmanın tümü anlamına gelir. Çalma Çırpma deyimi, eline ne geçerse (az ve çok) çalmak, bu yolla kazanç sağlamak anlamına gelir. Bu deyim genellikle olumsuz bir anlam taşır ve hırsızlık yapan veya yolsuzluk yapan kişiler için kullanılır. Örnek cümleler: Yoksul kalınca çalıp çırpmaya başladı. Çalıp çırpmaya başlayınca hapsi boyladı. Bu parti çalıp çırpmaktan başka bir şey yapmıyor.
Hakaret mi?
Çalma Çırpma kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Sosyal medya paylaşımında Cumhurbaşkanını hedef alınarak "Alıştık yalanlara böyle doğruna da inanasım gelmiyor Tayyip yıllardır kafan hiç değine mis hala çalma çarpma zorbalık peşindesin..." içerikli yazı yayınlanmasına ilişkin yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre sanığın yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün (mahkumiyet) onanmasına...
Yargıtay 16. CD Esas: 2016/4245 Karar: 2017/4561 Tarih: 20.06.2017