Adliyenizi Sinkaf Edeyim (S.keyim)
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Adliyenizi Sinkaf Edeyim (S.keyim)"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"Adliyenizi sikeyim" ifadesi, Türkçede argo ve kaba bir dil kullanarak bir kişinin veya grubun adli veya yargı sistemiyle ilgili olarak yaşadığı hoşnutsuzluğu, öfkeyi veya hayal kırıklığını ifade etmek için kullanılır. Bu ifade, hoşgörüsüz ve saygısız bir tutum sergileyerek, adli sisteme yönelik güçlü bir eleştiri ve kızgınlık içerir.
Bu tür ifadeler, argo ve kaba oldukları için, resmi veya saygı gerektiren ortamlarda kullanılmamalıdır. İfade, genellikle özel sohbetlerde veya samimi arkadaşlar arasında, özellikle de duyguların yoğun olduğu durumlarda kullanılabilir.
Hakaret mi?
Adliyenizi sinkaf edeyim (S.keyim) kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Eylemin (Mahkeme heyetine hitaben: Şerefsizler, adliyenizi sinkaf edeyim) doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu, cezanın kanuni bağlamda uygulandığı anlaşıldığından, sanık ...'in temyiz iddiaları yerinde görülmediğinden, tebliğnameye uygun olarak, temyiz davasının esastan reddiyle hükmün (mahkûmiyet) onanmasına...
Yargıtay 4. CD Esas: 2020/16621 Karar: 2022/16066 Tarih: 27.06.2022