Ana Katili
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Ana Katili"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"Anne katili", bir kişinin annesini öldüren kişiyi ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bu kişi, bir cinayet işlemiş ve bu cinayet, genellikle aile içi şiddetin bir sonucu olarak gerçekleşmiştir.
"Anne katili" terimi, özellikle toplumda büyük yankı uyandıran cinayetlerde kullanılır. Bu cinayetler, toplumda büyük bir üzüntü ve infial yaratabilir ve bu tür suçların ciddiyeti nedeniyle toplumda büyük bir kınama ve tepki ile karşılanır.
Ancak, suçlama yapmadan önce yeterli kanıtların ve delillerin olduğundan emin olmak önemlidir. Ayrıca, cinayet vakalarında kullanılan herhangi bir ifade, suçun ciddiyetini azaltıcı veya hoşgörüsüzlüğü teşvik edici olmamalıdır.
Hakaret mi?
Ana katili kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Sanığın miting alanında "Katil Erdoğan" şeklinde slogan attığının ve sanık... tarafından taşındığı tespit edilen "Ana katili, çocuk katili, pompalı Tayyip" şeklindeki pankartın sanık ... tarafından sanık ...'e verildiğinin sanığın aşamalardaki beyanı ve tüm dosya kapsamıyla sabit olması karşısında, sanık tarafından söylenen sözlerin ve dağıttığı pankartta yer verilen ifadelerin mağdurun onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte olduğu gözetilmeden, mahkumiyeti yerine beraatine karar verilmesi kanuna aykırı...
Yargıtay 18. CD Esas: 2015/9841 Karar: 2017/12135 Tarih: 31.10.2017