Aşağılık
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Aşağılık"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
Aşağılık kelimesi, Türkçede iki temel anlam taşır: Değer yargısı anlamında, aşağılık, bir kişi, eylem veya durumun değersiz, küçük düşürücü veya saygıdeğer olmayan bir nitelik taşıdığını ifade eder. Bu ifade, genellikle bir şeyin veya birinin toplumun değer ve beklentilerine uymadığını veya olumsuz bir şekilde algılandığını belirtmek için kullanılır. İkin duygusal anlamda, aşağılık, bir kişinin kendini değersiz, yetersiz veya başarısız hissettiği bir duygu durumunu tanımlar. Aşağılık kompleksi olarak da adlandırılan bu duygu, bir kişinin kendine olan güvenini ve özsaygısını olumsuz yönde etkileyebilir ve başarı, ilişkiler ve genel yaşam kalitesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.
Bu nedenle, "aşağılık" kelimesinin anlamı, kullanıldığı bağlama ve amaca bağlı olarak değişebilir.
Hakaret mi?
Aşağılık kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Gönderilen ... tarihli başka bir mesajda "O adi şerefsiz adam, aşağılık adamdır, kendisinden ... TL tazminat almama rağmen bu sürüngen akıllanmamıştır, yine bayan üyelerden birini rahatsız ettiği için hakkında tekrardan dava açılmıştır, büyük ihtimalle bu fare hapis cezası alacak' şeklinde sözlerin yer alması karşısında, hükümden sonra 05.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6352 sayılı Kanun'un geçici 1-b maddesinde basın ve yayın yoluyla ya da sair düşünce ve kanaat açıklama yöntemleriyle işlenen suçlar bakımından kovuşturmanın ertelenmesi kurumunun getirilmesi nedeniyle, sanığın hukuki durumunun yeniden değerlendirilmesi zorunluluğu bozmayı gerektirmiş....
Yargıtay 4. CD Esas: 2012/29981 Karar: 2014/2514 Tarih: 29.01.2014
Karar #2
■Sanık ...'in internet ortamında katılana gönderdiği mesajda yer alan "Keşke sen olsaymışsın o kadının yerinde, o davranışı sen hak ediyorsun adi yaratık, birileri adına sayfa yapıp çirkin şeyler yapman sadece senin gibi aşağılığa yakışır, azgın dul seni, sen git savcılıktaki pisliklerini temizle, adi" şeklindeki sözlerinin açıkça katılanın onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte olması karşısında....
Yargıtay 18. CD Esas: 2015/6120 Karar: 2015/2530 Tarih: 10.06.2015