Asalak
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Asalak"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"Asalak" terimi, iki farklı anlam taşıyabilir: Biyolojik anlamda, asalak, başka canlı organizmaların üzerinde veya içinde yaşayarak onlardan beslenen ve genellikle zarar veren bir organizma anlamına gelir. Asalaklar, canlılar dünyasında yaygındır ve farklı türlerde bulunabilir; örneğin, parazitik solucanlar, bitler, pireler ve bazı protozoa türleri. Sosyal veya mecazi anlamda, asalak, başkalarının emeğinden, kaynaklarından veya çabalarından yararlanan ve kendi katkısı olmaksızın yaşamaya çalışan bir kişiyi tanımlar. Bu durumda, asalak terimi, başkalarının çıkarlarına zarar veren veya onların enerjilerini sömüren bir kişi için kullanılır ve genellikle olumsuz bir anlam taşır.
Hakaret mi?
Asalak kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Sanık A...'in ... tarihli hazırlık aşamasındaki ifadesinde katılan hakkında "Asalak" tabiri kullanmasını, bu dosyada katılan Z... tarafından sanık A... adına kayıtlı bulunan hazır kartın kaybedildiği bildirilip A...'in kimlik bilgilerini kullanarak yeni sim kartı aldığını ve bu hattı kullanarak sanık A... kullanıyormuş gibi mesajlar çekerek halkı rahatsız etmek suçundan sanık A...'in yargılanmasına sebebiyet vermesi nedeniyle sanığın bu haksız fiile tepki olarak söz konusu kelimeyi kullandığı kabul edildiği belirtildiğinden, mahkemece verilen kararda (ceza verilmesine yer olmadığına) bir isabetsizlik görülmemiştir.
Yargıtay 4. CD Esas: 2011/32797 Karar: 2012/3127 Tarih: 15.02.2012