At Hırsızı
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"At Hırsızı"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"At hırsızı" ifadesi, Türkçede bir kişinin şüpheli, dürüst olmayan veya güvenilmez bir görünüme sahip olduğunu belirtmek için kullanılır. Bu ifade, birine, dış görünüşleri veya tavırları nedeniyle başkalarının güvenini sarsabilecek bir imaj sergilediklerini ima etmek amacıyla kullanılabilir.
"At hırsızı kılıklı" tabiri, genellikle bir eleştiri olarak kullanılır ve bir kişinin, başkalarının yanında daha dikkatli, saygılı ve güvenilir bir şekilde davranması gerektiğini belirtir. Bu ifade, birinin güvenilir ve dürüst olmadığından şüphelenildiğinde kullanılabilir, ancak kullanımı, iletişimde dikkatli olunması gereken bir durumdur, çünkü bu tür ifadeler insanlar arasında rahatsızlık yaratabilir ve saygısız olarak kabul edilebilir.
Hakaret mi?
At hırsızı kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Eylemin (Hacze tepki olarak internette kaleme alınan yazıda, avukata hitaben: ... 'in at hırsızı avukat) doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu, cezanın kanuni bağlamda uygulandığı anlaşıldığından, sanık müdafinin ileri sürdüğü nedenler yerinde görülmemiş olmakla, tebliğnameye uygun olarak, temyiz davasının esastan reddiyle hükmün (mahkumiyet) onanmasına...
Yargıtay 18. CD Esas: 2018/5587 Karar: 2019/1726 Tarih: 17.01.2019