Bok
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Bok"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"Bok" kelimesi, argo bir ifadedir ve genellikle dışkı veya çürümüş organik madde anlamında kullanılır. Ancak, bu kelime aynı zamanda bir kişiyi küçümsemek veya onu eleştirmek için de kullanılabilir.
Bu kelime, kaba ve saygısız bir ifade olduğundan, karşı tarafı rahatsız edebilir veya incitebilir. Bu nedenle, bu tür kelimeler kullanmaktan kaçınmak ve daha uygun ve saygılı ifadeler kullanmak daha iyi bir seçenek olacaktır.
Hakaret mi?
Bok kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Adli sicil büro şefi olan sanığın iş ve görevlerin yürütülmesi ile ilgili çıkan tartışmada aynı büroda veri hazırlama kontrol işletmeni olan katılanlara hitaben söylediği kabul olunan "Şerefsizler, adiler, ahlaksızlar, boklar" biçimindeki sözlerin katılanların onur, şeref ve saygınlığımı rencide edici nitelikte bulunduğu ve zincirleme hakaret suçunu oluşturduğu, bu sözlerin tartışmada fevren söylenmesinin suç kastını ortadan kaldırmadığı, sanığın fevri hareket etmesine sebep olabilecek katılanlardan kaynaklanan haksız bir davranış var ise bu durumun TCK'nın 129. maddesinin uygulanmasını gerektirebileceği gözetilmeden, anılan sözlerin fevren söylendiği ve suç kastını ortaya koyan delil bulunmadığı biçimindeki kanuni olmayan gerekçe ile beraat kararı verilmesi kanuna aykırı...
Yargıtay 4. CD Esas: 2014/12734 Karar: 2014/35285 Tarih: 08.12.2014