Böyle işi Sikerim (Sinkaf ederim)
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Böyle İşi Sikerim (Sinkaf ederim)"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"Böyle işi sikerim" ifadesi, Türkçe'de oldukça argo ve kaba bir ifadedir ve "bu işe önem vermem, umursamam, umursamazlığımı gösteririm" anlamına gelir. Bu ifade genellikle kişinin sinirli, öfkeli ya da hayal kırıklığına uğramış olduğu durumlarda kullanılır. İfade, genellikle olumsuz bir duygu ya da durumla karşılaşıldığında tepki olarak kullanılır ve kaba ve saygısız bir ifade olduğu için kullanımı uygun değildir.
Hakaret mi?
Böyle işi sikerim (Sinkaf ederim) kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Sanığın komşusuna ait iş yerinde yapılan haciz işlemi sırasında haczedilen eşyaların kendisine yediemin olarak teslim edilmesi isteğinin kabul edilmemesi üzerine mağdur icra müdürünün duyabileceği biçimde "Böyle işi sinkaf ederim" sözlerinin kovuşturulması yakınmaya bağlı olmayan görevliye sövme suçunu oluşturduğu gözetilmeden, eylem yoklukta hakaret olarak kabul edilerek yakınmanın geri alınması nedeniyle kamu davasının düşürülmesine karar verilmesi yasaya aykırı...
Yargıtay 4. CD Esas: 2006/7080 Karar: 2008/111 Tarih: 14.01.2008