Dana
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Dana"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"Dana" kelimesi farklı bağlamlarda farklı anlamlar taşıyan bir terimdir. Birincil anlamıyla, "dana", genellikle sığır türünden olan genç bir erkek hayvanı ifade eder. Bu genç erkek sığır, henüz olgunlaşmamış ve yetişkin bir boğa olmadan önceki aşamasıdır. Dana, et üretimi için yetiştirilebilir veya tarım işlerinde kullanılabilir.
Öte yandan, "dana" kelimesi argo veya halk arasında, bir kişinin deneyimsiz, saf veya aptalca davrandığını ifade etmek için kullanılır. Bu bağlamda, kelime daha çok alay veya aşağılama amaçlı olarak kullanılır ve olumsuz bir anlam taşır. "Dana" terimi, kişinin bilgisiz veya deneyimsiz olduğu durumları tanımlarken, dilin argo veya küçümseyici kullanımıyla dikkat çeker.
Hakaret mi?
Dana kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Sanığın aşamalarda olay günü katılan polis memurunun kendisine "Deli dana" demesi üzerine hakaret ettiğini savunması karşısında, sanık hakkında 5237 sayılı TCK'nin 129. maddesinin uygulanıp uygulanmayacağının karar yerinde tartışılmaması bozmayı gerektirmiş...
Yargıtay 2. CD Esas: 2011/26161 Karar: 2013/5887 Tarih: 21.03.2013