Deccal
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Deccal"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"Deccal", yalancı anlamına gelen Süryanice bir kelimedir. İslam inancına göre, kıyamet alametlerinden biri olarak, insanları dinden uzaklaştırmaya çalışan ve kötülüğü yaymaya çalışan bir kişi veya akımı ifade eder. Deccal’in alnında tek gözü olduğu ve korkunç bir görünüme sahip olduğu rivayet edilir.
"Deccal" terimi, argo veya gündelik dilde kullanıldığında genellikle bir kişinin sinsi, hilekar veya kötü niyetli olduğunu ifade etmek için kullanılır. Bu ifadeyle kişi, karşı tarafın düşmanca veya aldatıcı davrandığını vurgularken aynı zamanda onun karakterine veya niyetlerine olumsuz bir gönderme yapar. "Deccal" terimi, argo bir tabir olarak kullanıldığında kişiyi aşağılamayı veya eleştirmeyi amaçlayabilir.
Hakaret mi?
Deccal kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
(Sanığın alenen "Atatürk deccaldır, en büyük şeytandır, içkicidir, toprak kabul etmediği için betona gömülmüştür" şeklinde sözler sarf etmesine ilişkin yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre sanığın yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün (mahkûmiyet) onanmasına...
Yargıtay 16. CD Esas: 2015/156 Karar: 2015/2749 Tarih: 02.10.2015
Karar #2
(... Partisi... İl Başkanı olan sanık ...'in ... yerel gazetesi olan... Gazetesi'nde yayınlanan beyanatında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanını kastederek "O bir deccal, o bir şeytan" ve "Tüm Müslüman ülkelerini karıştıran bir deccal, kendisi bir şeytan" şeklinde beyanda bulunmasına ilişkin) yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre sanığın yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün (mahkumiyet) onanmasına...
Yargıtay 16. CD Esas: 2016/1780 Karar: 2016/3567 Tarih: 24.05.2016
Karar #3
Oluş ve dosya kapsamına göre sanık ...'in Cumhurbaşkanının fotoğrafının fotomontajla bozulmuş halinin üzerine yazılı "Sen bir deccalsın, sen bir katilsin, 21. yüzyılın yüz karası, Yahudi masonu" şeklindeki Facebook sosyal paylaşım sitesindeki paylaşımlarının TCK'nın 299/1. maddesindeki suçu oluşturduğu gözetilmeden, yüklenen suçtan mahkûmiyeti yerine yazılı gerekçe ile beraatine karar verilmesi kanuna aykırı...
Yargıtay 16. CD Esas: 2017/1486 Karar: 2017/4427 Tarih: 12.06.2017