Delil Karartmak
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Delil Karartmak"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"Delil karartmak" ifadesi, argo olmayan bir terim olarak, bir suç veya suçlu bir olayın kanıtlarını veya delillerini yok etmek, değiştirmek veya gizlemek amacıyla kullanılan bir deyimdir. Bu ifade, genellikle yasadışı veya etik olmayan faaliyetlerin üstünü kapatmak veya gerçeğin açığa çıkmasını engellemek amacıyla yapılan girişimleri ifade eder. Delil karartmak, genellikle suçların veya yanlışlıkların ortaya çıkmasını engellemek amacıyla gerçekleştirilir.
Hakaret mi?
Delil Karartmak kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Sanığın vali yardımcısı olarak görev yapan katılana gönderdiği mektupta "Adaleti, devletin temeli sayan kültürü yozlaştırdınız. Devleti yolsuzluk karşısında aciz duruma düşürdünüz. Rüşvete dayalı cebri icra terörü ile organize hukuk dışı yolsuzluklarında da delil karartılmasının tarafınızdan yapıldığını açıkça üstlenerek belgelediniz" şeklinde, belirtilmesinde zorunluluk bulunmayan, eleştiri ve sitem sınırlarını aşan, küçültücü ve suçlayıcı sözlerle katılana görevi nedeniyle hakarette bulunduğu, suçun hukuka aykırılık öğesinin oluştuğu gözetilerek hükümlülük kararı verilmesi yerine sözlerin hakaret boyutuna ulaşmayan taşkın yakınmayı oluşturduğu gerekçesi ile beraat hükmü tesisi kanuna aykırı…
Yargıtay 4. CD Esas: 2011/7299 Karar: 2013/18685 Tarih: 11.06.2013