Deyyusun Oğlu
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Deyyusun Oğlu"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"Deyyusun Oğlu" ifadesi, argo ve küfür içeren bir ifadedir ve aşağılayıcı bir anlam taşır. Bu ifade, karşınızdaki kişiyi küçümsemek, aşağılamak veya hakaret etmek amacıyla kullanılır. "Deyyusun Oğlu" ifadesi, kişiler arası anlaşmazlık, öfke veya gerilim anlarında kullanılarak karşı tarafı incitmek veya üzmek amaçlanabilir. Bu ifadeyi kullanmak hoşgörüsüz ve saygısız bir tutumu yansıtır ve olumsuz sonuçlara yol açabilir. Deyyus bir küfürdür. Kişi gerizekalı, aptal gibi kelimelerde hakarete maruz kalır.
Hakaret mi?
Deyyusun Oğlu kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Her ne kadar şüphelinin paylaşıma (Deyyusun oğlu deyyus katil babasın savunmaya gitmiş) kendisinin yapmadığına dair anlatımları, müştekiler vekilinin dilekçe ekinde hakaret içerir Twitter mesajlarının dosyaya ibraz edilmediği, bu nedenle paylaşımların incelenemediği gerekçeleriyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmişse de şüphelinin hazırlık beyanında paylaşımı kendisinin yaptığını kabul ettiğinin, Twitter hesabından yaptığı paylaşımların çıktısının dosyada mevcut olduğunun, tarafların birbirini tanıdığının, akraba olduklarının ve husumetli olduklarının anlaşılması karısında CMK'nın 170/2. maddesi uyarınca dosyadaki mevcut delillerin şüpheli hakkında hakaret suçunun işlendiği hususunda iddianame düzenlenebilmesi için yeterli şüphe oluşturduğu açıktır. Şüphelinin eyleminin sübut bulup bulmadığa hususu, tüm kanıtların, mahkemece birlikte tartışılıp değerlendirilmesi sonucu belirlenmesi gerekmektedir. Yapılan açıklamalara göre, şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin karar ve bu karara itiraz sonucunda verilen itirazın reddine dair mercii kararı hukuka aykırıdır. )
Yargıtay 4. CD Esas: 2022/7932 Karar: 2022/14484 Tarih: 08.06.2022