Dombili
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Dombili"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"Dombili" terimi, genellikle aptal, saf veya anlayışsız bir kişiyi tanımlamak amacıyla kullanılan, hafif alaycı bir ifadedir. Bu tabir, bir kişinin davranışlarını veya düşünce tarzını eleştirirken veya alay ederken kullanılırken, olumsuz veya küçümseyici bir anlam taşır.Bu ifadeyi kullanırken, karşınızdaki kişinin duygularını incitmeden ve saygılı bir dil kullanarak iletişimde bulunmaya dikkat etmek önemlidir. Alaycı ifadeler kullanırken bile, saygılı bir şekilde ifade etmek ve hoşgörülü bir yaklaşım sergilemek, daha sağlıklı bir etkileşim sağlar.
"Dombili" ifadesi, genellikle bir kişinin basit veya naif bir şekilde davrandığı veya anladığı durumları belirtirken, alay etmek veya espri yapmak amacıyla kullanılır. Bu tabir, kişinin davranışlarına veya düşünce tarzına yönelik bir eleştiri olarak kullanılırken, genellikle alaycı bir ton içerir.
Hakaret mi?
Dombili kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Sanığın alkollü bir şekilde trafik kazası yaptıktan sonra olay yerinden kaçarken görevli polis memurlarınca takibe alındığı, evinin önüne gelip durduğunda katılan polis memurunun sanıktan evraklarını istemesi üzerine "Vermiyorum lan, ne ehliyeti ruhsatı, dombili" demek suretiyle hakaret ettiği, daha sonra tekrar "Şerefsizliğin lüzumu yok, senin ananı, avradını, peygamberini, kitabını sinkaf ederim, seninle görüşeceğiz, bu burada kalmayacak" şeklinde hakaret ve tehdit ettiği...
Yargıtay 23. CD Esas: 2015/13865 Karar: 2015/5464 Tarih: 21.10.2015