Dürzü
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Dürzü"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"Dürzü" gibi bir kelimenin argo kullanımı, etnik veya dini bir gruba yönelik aşağılayıcı bir dil kullanma amacını taşıdığında hoşgörüsüz ve saygısız bir davranış olarak kabul edilir.
Hakaret mi?
Dürzü kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Katılan sanık M... soruşturma aşamasında ... tarihli emniyet ve tarihli savcılık ifadelerinde oğlunu karakola şikâyet ettiği için N... 'in kendisine "Dürzü, kaval, şerefsiz herif" diyerek sövdüğünü, kendisinin de "Kocasızlık senin başına vurmuş" diyerek karşılık vermiş olduğunu belirtmiş olması karşısında, tebliğnamedeki hakaretin karşılıklı olduğuna dair delil bulunmadığına ilişkin bozma düşüncesine iştirak edilmemiştir.
Yargıtay 2. CD Esas: 2009/24465 Karar: 2010/34717 Tarih: 27.12.2010
Karar #2
Katılan R...'in aşamalardaki anlatımı ile bu anlatımı doğrulayan tanıklar O... ve Ö...'in beyanlarına göre sanığın katılan R...'e karşı "Deyyus, dürzü, seni eninde sonunda vuracağım, seni bu mahalleden atacağım" şeklinde hakaret ve tehdit ettiğinin kabul edilmesi karşısında, tehdit suçunun oluştuğu gözetilmeksizin, "bu sözlerin yaralama kastını ortaya çıkaran sözler olup tehdit kastından söz edilemeyeceği" şeklindeki yasal olmayan gerekçe ile beraat kararı verilmesi yasaya aykırı...
Yargıtay 4. CD Esas: 2009/12871 Karar: 2011/12550 Tarih: 13.07.2011