Gavat
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Gavat"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
Gavat, argo bir kelimedir ve pezevenk veya fuhuşa aracılık eden anlamına gelir. Bu kelime, genellikle hakaret veya küfür olarak kullanılır. Gavat kelimesi, Arapça kökenlidir ve “muhabbet tellalı” anlamına gelen “ḳawwād” sözcüğünden gelir.
Hakaret mi?
Gavat kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Sanığın aşamalarda alınan ifadesinde ve iddianamede, ... soyadlı katılanların sanığa "Boynuzlu, gavat" gibi sözlerle hakaret ettikleri biçimindeki anlatımları karşında, TCK'nin 129/1. maddesinin uygulanma olanağının değerlendirilmemesi kanuna aykırı...
Yargıtay 4. CD Esas: 2014/39000 Karar: 2019/934 Tarih: 24.01.2019
Karar #2
Eylemin (Sosyal medyada, Başbakanı hedef alarak: Başbakan olacak gavat da çok inadına çözüm süreci diyor, Allah hepinize evlat acısı yaşatın ki anlayasımız) doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu, cezanın kanuni bağlamda uygulandığı anlaşıldığından, sanık... müdafinin ileri sürdüğü nedenler yerinde görülmemiş olmakla, tebliğnameye uygun olarak, temyiz davasının esastan reddiyle hükmün (mahkûmiyet) onanmasına...
Yargıtay 18. CD Esas: 2018/543 Karar: 2019/11952 Tarih: 10.09.2019