Genelev Kraliçesi
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Genelev Kraliçesi"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"Genelev kraliçesi" genellikle bir genelevde çalışan veya bu tür bir işletmeyi yöneten kadın seks işçisini tanımlayan bir tabirdir. "Kraliçe" kelimesi, genellikle bir şeyin en üstünde veya en önemli olduğunu vurgulamak için kullanılırken, "genelev kraliçesi" ifadesi de bir genelevde önemli veya etkili bir konumda olan kadını belirtmek amacıyla kullanılır.
Bu ifade, genellikle alaycı veya argo bir dil içerebilirken, kişinin seks işçisi olarak çalışan bir kadının işinde önemli veya etkili bir konumda olduğunu belirtirken, aynı zamanda bu tür bir işin sosyal veya etik yönlerine de gönderme yapabilir. "Genelev kraliçesi" ifadesi, cinsel ilişki ticareti veya seks işçiliği gibi konuları eleştirmek veya alay etmek amacıyla kullanıldığında, olumsuz bir anlam taşıyabilir.
Hakaret mi?
Genelev Kraliçesi kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
İncelenen dosyada, şüphelinin kendi adına olduğunu belirttiği adla Facebook hesabından müşteki hakkında hakaret içerikli paylaşımlar (Genelev kraliçesi) yaptığının anlaşılması karşısında, CMK'nın 170/2. maddesi uyarınca dosyadaki mevcut delillerin şüpheli hakkında hakaret suçunun işlendiği hususunda iddianame düzenlenebilmesi için yeterli şüphe oluşturduğu açıktır. Ayrıca hakaret suçunun uzlaşmaya tabi olduğu, ancak uzlaştırma işlemlerinin de yapılmadığı anlaşılmıştır, CMK'nın 253/1. maddesinde belirtilen esas ve usule göre uzlaştırma işlemlerinin yerine getirilip sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, yeterli delil elde edilemediği gerekçesiyle verilen kovuşturmaya yer olmadığına dair karar ve bu karara itiraz sonucunda verilen itirazın reddine dair mercii kararı hukuka aykırıdır.
Yargıtay 4. CD Esas: 2021/22909 Karar: 2021/16620 Tarih: 31.05.2021