Götün Yemiyor
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Götün Yemiyor"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"Götün Yemiyor" ifadesi, argo veya gündelik konuşma dilinde kullanılan bir tabirdir. Genellikle bir kişinin iddialı veya kendine güvenli bir şekilde bir şeyi yapamayacağını veya başaramayacağını ima etmek veya alay etmek amacıyla kullanılır. Örnek olarak, bir kişi bir konuda övünürken veya iddialı konuşurken, karşı tarafın "Yemiyor mu?" ifadesini kullanarak onun iddialarını sorgulayabilir veya alay edebilir. Bu ifade, taşlama veya mizah amacıyla kullanıldığında, bir kişinin kendine olan güvenini veya iddialarını zayıflatabilir.
Ancak, bu tür ifadelerin kullanımı hoşgörüsüz veya aşağılayıcı olabilir ve karşı tarafa karşı saygısızlık teşkil edebilir. İletişimde saygılı bir dil kullanmaya özen göstermek, olumsuz duyguları yaymaktan kaçınmak ve karşı tarafa hoşgörülü bir şekilde yaklaşmak önemlidir.
Hakaret mi?
Götün Yemiyor kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
İddianamede sanığın müşteki ...'e.… tarihinde "Sende gurur yok, olsa açardın telefonu, g.tün mü yemiyor" diyerek hakaret ettiğinin belirtilmesi karşısında, hakaret eyleminde zincirleme suç unsurlarının ne şekilde gerçekleştiği açıklanıp tartışılmadan, yetersiz gerekçeyle TCK'nın 43/1. maddesinin uygulanması kanuna aykırı...
Yargıtay 18. CD Esas: 2015/31591 Karar: 2016/11277 Tarih: 24.05.2016