Götüne Girsin
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Götüne Girsin"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"Götüne Girsin" ifadesi, bir kişiye kötü dilek veya beddua ifadesi olarak kullanılır. "Götüne girsin" ifadesi, olumsuz bir dilekte bulunmak anlamına gelir.
Hakaret mi?
Götüne Girsin kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Somut olayda müşteki vekilinin Facebook hesabından yapılan belirsiz paylaşımın altına şüpheli ...'in "o yazar kasa götüne girsin şerefsiz yalamacı" şeklindeki yorumu yaparak müvekkiline karşı hakaret suçunun işlendiğinden bahisle yaptığı şikayet üzerine Başsavcılığınca Facebook isimli sosyal paylaşım sitesi ile ilgili olarak yapılan istinabe taleplerinin sitenin faaliyet merkezinin bulunduğu Amerika Birleşik Devletleri adli makamlarınca cevaplanmadığı, açık kimlik bilgileri tespit edilemeyen şüpheli hakkında kovuşturma imkanı bulunmadığı gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş ise de CMK'nın 172/1. maddesindeki kovuşturma olanağının bulunmaması hallerinin somut olayda mevcut olmadığı dolayısıyla şüphelinin tespitine yönelik olarak gerekli tüm soruşturma işlemleri yapıldıktan sonra şüphelinin tespiti halinde iddianame düzenlenmesi, tespit edilemediği takdirde ise daimi arama kararı alınarak dava zamanaşımı süresince soruşturmaya devam edilmesi gerektiği anlaşılmakla, merciince itirazın kabulüne karar verilmesi yerine reddedilmesi hukuka aykırı görülmüştür.
Yargıtay 4. CD Esas: 2022/7086 Karar: 2022/12245 Tarih: 16.05.2015