Güvendiğin Dağların Amına Koyayım
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Güvendiğin Dağların Amına Koyayım"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"Güvendiğin Dağların Amına Koyayım" ifadesi, bir kişinin veya bir durumun beklenmedik bir şekilde çöktüğünde veya başarısız olduğunda kullanılan bir deyimdir. Bu ifadeyle, bir kişinin veya bir şeyin güvendiği veya dayandığı şeylerin aniden yıkıldığı veya bozulduğu durumlar anlatılmaktadır. "Güvendiğin Dağların Amına Koyayım" ifadesi genellikle olumsuz bir durumda veya bir beklentinin karşılanmadığı durumda kullanılır ve kişinin hayal kırıklığını veya şaşkınlığını ifade edebilir.
Hakaret mi?
Güvendiğin Dağların Amına Koyayım kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
(Sanık tarafından katılana "Güvendiğin dağların a.ına koyayım" şeklinde mesaj gönderilmesine ilişkin) dosya ve duruşma tutanakları içeriğinde, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve Hâkimler kurulunun takdirine göre sanık ... savunmanının temyiz itirazları yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle, usul ve yasaya uygun bulunan hükmün (mahkumiyet) isteme uygun olarak onanmasına...
Yargıtay 6. CD Esas: 2016/1347 Karar: 2018/7087 Tarih: 20.11.2018