Hapçı
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Hapçı"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"Hapçı" terimi, genellikle uyuşturucu madde kullanımına veya kötü alışkanlıklara atıfta bulunan bir ifadedir. "Hap" kelimesi, dilimize genellikle uyuşturucu maddelerin tablet veya hap formundaki versiyonlarını ifade etmek için kullanılırken, "hapçı" terimi de bu tür maddeleri kullanma eğiliminde olan kişiyi tanımlar.
"Hapçı" terimi, olumsuz bir anlam taşır ve uyuşturucu madde bağımlılığına veya kötü alışkanlıklara işaret eder. Bu ifade, kişinin sağlığına ve yaşamına zarar veren alışkanlıkları vurgularken, aynı zamanda bu tür maddelerin tehlikelerine dikkat çeker. Uyuşturucu madde kullanımı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve bireyin sosyal hayatını, aile ilişkilerini ve genel yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.
Hakaret mi?
Hapçı kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
İncelenen dosyada, katılanın eşi ve kayınvalidesi olan sanıkların aynı evde yaşayan ancak boşanma davası nedeniyle tapusu kendisine ait evde eşya tespiti yaptırmak için kendilerinin olmadığı bir anda noter ve avukatlarıyla birlikte eve giren katılana yönelik "Biz yokken sen evimize nasıl girersin, hapçı, hırsız, alkolik" şeklindeki sözlerle hakaret ettiklerinin avukat, noter katibi, güvenlik görevlisi ve kom- şu olan yeminli tanıklar ve ...'in anlatımlarıyla sabit olmasına rağmen, tanıkların müştekiyle arkadaş oldukları ve aralarında iş ilişkisi bulunduğundan bahisle beyanlarına itibar edilmeyerek yerinde görülmeyen gerekçeyle beraat kararı verilmesi kanuna aykırı...
Yargıtay 4. CD Esas: 2013/24648 Karar: 2014/13480 Tarih: 24.04.2014