Hayvan Gibi
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Hayvan Gibi"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"Hayvan gibi" ifadesi, genellikle bir kişinin veya bir grubun aşırı vahşi, kontrolsüz veya düşük düzeyde davrandığını ifade etmek için kullanılır. Bu tabir, insanlara özgü olması beklenen ahlaki veya toplumsal davranışları yitirdiğini ve daha primitif veya vahşi bir şekilde hareket ettiğini ima eder.
Terim, genellikle olumsuz bir anlam taşır ve kişinin kontrolsüz veya kaba bir şekilde davrandığını ifade ederken kullanılır. Örneğin, birisinin aşırı yemek yemesi, kaba davranışlar sergilemesi veya kontrolsüzce öfke patlamaları yaşaması durumunda "hayvan gibi" ifadesi kullanılabilir. Bu tabir, kişinin kendini kontrol etmeden, içgüdüsel veya primitif düzeyde tepki verdiği durumları ifade eder. Ancak, dilin gücü ve etkisi nedeniyle, bu tür ifadelerin hoşgörüsüz veya saygısız olduğu unutulmamalıdır. Daha yapıcı bir dil kullanmak, iletişimi olumlu bir şekilde yönlendirebilir.
Hakaret mi?
Hayvan Gibi kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Sanığın... Devlet Hastanesi'nde doktor olarak görev yapan mağdura "Hayvan gibi" hareket ettiğini söyleyerek hakaret etmesi biçimindeki eyleminin TCK'nın 125/3-a maddesindeki kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret suçunu oluşturduğu...
Yargıtay 4. CD Esas: 2013/3090 Karar: 2014/17302 Tarih: 20.05.2014