Hırbo
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Hırbo"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"Hırbo" kelimesi, Türkçe'de özellikle argo veya gayri resmi konuşmalarda kullanılan, küçümsemek veya aşağılamak amacıyla kullanılan bir ifadedir. Bu kelime, bir kişiyi nispeten düşük veya değersiz bir şekilde tanımlamak veya nitelendirmek için kullanılır.
Genellikle olumsuz bir anlam taşıyan "hırbo" ifadesi, karşısındaki kişiyi küçümsemek veya aşağılamak amacıyla kullanıldığında, hoşgörüsüz bir dil kullanımını yansıtabilir. Bu tür ifadeler, saygılı ve olumlu bir iletişimi teşvik etmeyebilir, bu nedenle iletişimde seçilen kelimelere ve ifadelere dikkat etmek önemlidir.
Hakaret mi?
Hırbo kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Suç mağdurları olan polis memurlarının aşamalardaki tutarlı ve birbirini teyit eden anlatımlar, ... tarihli olay tutanağına göre sanığın mağdurlara ehliyet ibraz etmemek ve sonrasında gözaltına alınmamak için direndiği, "Zaten dost değiliz, gerekirse de düşman oluruz, siz beni nasıl durdurursunuz ulan hırbolar" şeklinde hakaret ve tehdit ettiği, akabinde "Ben size gösteririm" diyerek elini beline götürdüğü , yapılan üst aramasında sanığın üzerinde adli emanetin sırasında kayıtlı bulunan bıçağın ele geçirildiği, sanığın kollukta ve mahkemede kendisini etkisiz hale getirmek isteyen polis memuru...'in kolunu büktüğünü kabul ettiği somut olayda, sanığın atılı suçları işlediği anlaşılmakla, her iki suçtan mahkûmiyeti yerine yazılı şekilde beraat kararı verilmesi bozmayı gerektirmiş....
Yargıtay 18. CD Esas: 2015/30025 Karar: 2016/7651 Tarih: 13.04.2016