Kahpe Karı
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Kahpe Karı"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"Kahpe Karı" ifadesi, Türkçe'de oldukça ağır ve küfürlü bir ifadedir. Bu ifade cinsiyetçi ve aşağılayıcı bir dil içerir ve bir kadını aşağılamak, küçümsemek veya ahlaki değerleri zedelemek amacıyla kullanılır. Bu tür ifadeler, kadınları aşağılamak, hakaret etmek veya onları sadece cinsellikleriyle sınırlamak amacıyla kullanıldığında cinsiyet eşitsizliğini ve kadına yönelik şiddeti teşvik edebilir.
Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve cinsel ayrımcılık gibi konularda toplumun farkındalığının arttığı günümüzde, böyle küfürlü ve aşağılayıcı ifadelerin kullanımı genellikle hoş karşılanmaz. İnsanların birbirine saygılı ve adil bir şekilde davranması, toplumun daha sağlıklı ve eşitlikçi bir şekilde işlemesine katkı sağlar. Bu nedenle, toplumsal normlara ve değerlere uygun şekilde iletişim kurmanın önemi vurgulanmalıdır.
Hakaret mi?
Kahpe Karı kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Sanığın daha önce aralarında husumet bulunan katılana gönderdiği "Kahpe karı gibi telefonu meşgule alma, adam gibi telefonu aç" şeklindeki mesajda katılanın onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte sözler bulunmasına karşın, kanuni olmayan ve yetersiz gerekçeyle beraat kararı verilmesi kanuna aykırı....
Yargıtay 4. CD Esas: 2013/39043 Karar: 2014/30683 Tarih: 27.10.2014