Kanı Beş Para Etmez
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Kanı Beş Para Etmez"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
Kanı Beş Para Etmez deyimi, bir kişinin değersiz ve önemsiz olduğunu ifade etmek için kullanılan bir deyimdir. Bu deyim, bir kimsenin itibarının olmadığını ve değerinin olmadığını vurgulamak amacıyla kullanılır. İnsanların değerlendirilmesinde, bazen maddi değerlerin ötesindeki nitelikler önem kazanır. Bir kişinin karakteri, yetenekleri ve başarıları, onun gerçek değerini belirleyebilir. Ancak, Kanı Beş Para Etmez deyimi, bir kişinin bu niteliklerinin eksik olduğunu ve dolayısıyla değersiz olduğunu ifade eder.
Hakaret mi?
Kanı Beş Para Etmez kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Somut olayda, sanığın "Sen şerefsiz, karaktersiz, kanı beş para etmez, etek giymesi gereken, pantolon giyen, adam olmayan bir adamsın, yanında kalmayacak bu zalimliğinden elimden gelen her pisliği yapacağım sana, eğer o çocuğu görmeye gelirsen seni gözümü kırpmadan vururum, sen benim psikolojimi bozdun, bakalım anan sen o zavallı kadına gücünüz yetti bana yetecek mi, anan pantolon giysin, sen de etek giy, ananda ne kadar erkek göreceğiz" şeklinde mesaj göndererek tehdit ve hakaret ettiği kabul edildiği halde "mesajı bir anlık öfkeyle sarf ettiği ve suç işleme kastı olmadığı" şeklindeki yasal olmayan gerekçelerle beraat kararları verilmesi kanuna aykırı....
Yargıtay 4. CD Esas: 2013/33459 Karar: 2016/1538 Tarih: 01.02.2016