Kanuni Mafya
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Kanuni Mafya"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"Kanuni mafya" özellikle organize suç örgütlerine atıfta bulunan bir deyimdir. Bu terim, genellikle suçlu faaliyetleri düzenlemek, suçlular arasında anlaşmazlıkları çözmek ve bazen yerel topluluklara yardım sunmak gibi işlevleri olan geleneksel mafya yapılarını ifade eder.
Terimin "Kanuni" kısmı, mafyanın belirli bir etik veya kodunu temsil edebilir ve örgütün bir tür ahlaki veya hukuki çerçeveye sahip olduğunu ima edebilir. Ancak bu kullanımın gerçek mafya örgütlerinin faaliyetlerinin yasal veya etik açıdan meşrulaştırıldığı anlamına gelmediğini belirtmek önemlidir. "Kanuni mafya" terimi, organize suç örgütlerinin faaliyetlerinin genellikle yasa dışı ve suçlu olduğu gerçeğini yansıtırken, bu örgütlerin bazen belirli bir hiyerarşi, düzen ve kodla işlediği fikrini taşıyabilir.
Hakaret mi?
Kanuni Mafya kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Eylemin (Avukata hitaben: Sen kanuni bir mafyasın) doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu, cezanın kanuni bağlamda uygulandığı anlaşıldığından, sanık... müdafinin ve katılan ... vekilinin ileri sürdüğü nedenler yerinde görülmemiş olmakla, tebliğnameye uygun olarak, temyiz davasının esastan reddiyle hükmün (mahkûmiyet) onanmasına...
Yargıtay 18. CD Esas: 2015/10805 Karar: 2016/3775 Tarih: 01.03.2016