Karı Kız Ayağı Var
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Karı Kız Ayağı Var"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
Karı kız ayağı var deyimi, Türkçe dilinde sıklıkla kullanılan bir deyimdir. Bu cümle kişinin kadınlarla çok ilgilendiğini, takıldığını ifade eder. Genelde çevresinde çok fazla kadın olan insanlar için kullanılır. Bu deyim, bir kişinin hareketlerinin veya davranışlarının sinsi veya gizli bir amaç taşıdığını ifade etmek için kullanılır. Karı kız ayağı var deyimi, genellikle bir kişinin başkalarını kandırmak veya manipüle etmek amacıyla yaptığı eylemleri tanımlamak için kullanılır. Karı kız ayağı var deyimi, genellikle olumsuz bir anlam taşır ve bir kişinin güvenilmez veya iki yüzlü olduğunu ifade eder.
Hakaret mi?
Karı Kız Ayağı Var kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Sanığı ... tarihli celsede alınan savunmasında katılan M... hakkında tanık M...'e, tanık N... ve eşi H...'in de bulunduğu esnada "Sen bize değil, kardeşine bak, kendisinde karı kız ayağı var" şeklinde sözler söylediğini ikrar etmiş olması karşısında, gıyapta sövme eylemi sabit olduğu halde yeterli kanıt bulunmadığı gerekçesiyle beraat kararı verilmesi bozmayı gerektirmiş...
Yargıtay 2. CD Esas: 2007/7206 Karar: 2007/8751 Tarih: 13.06.2007