Meczup
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Meczup"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
Meczup kelimesinin anlamı, deli ve divane demektir. Ancak dini açıdan bu kavram oldukça derin bir anlam taşır. Bu kapsamda tasavvufi olarak Allah tarafından mertebesi artırılmış ve ermiş kimse anlamları da taşır
Hakaret mi?
Meczup kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
(... imzası ile... tarihinde ... no.lu fakstan... Cumhuriyet Başsavcılığının... sayılı soruşturma dosyasına ve ... Cumhuriyet Başsavcılığının sayılı soruşturma dosyasına dağıtımlı olarak ve Cumhurbaşkanı hedef alınarak "Ben bunların hangi dinden olduklarını, aynaya nasıl bakabildiklerini vallahi kestiremiyorum, kör gözüme, bunlar meczuptur, bir şifa yurduna almalı, toplumu daha çok zıvanadan çıkarmadan, asap ahlakını daha çok bozmadan tecrit edilmelidir" şeklinde yazı gönderilmesi eylemine ilişkin yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre sanığın yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün (mahkûmiyet) onanmasına...
Yargıtay 16. CD Esas: 2016/5885 Karar: 2017/3760 Tarih: 19.04.2017