Öküz
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Öküz"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"Öküz" genellikle bir kişinin kaba, anlayışsız veya ahmakça davrandığını ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bu kelime, kişinin davranışlarını eleştirmek veya onun zeka veya zekânlık düzeyini aşağılamak amacıyla argo olarak kullanılır. "Öküz" terimi, olumsuz bir anlam taşıdığı için nezaket kurallarına uygun olmayan bir dil içerebilir ve hoşgörülü iletişim ilkeleriyle çelişebilir.
"Öküz" ifadesi, genellikle kişiler arasında ilişkilerde veya tartışmalarda kullanılarak, karşı tarafa yöneltilen bir suçlama veya alay şeklinde ifade edilebilir. Ancak bu ifadenin kullanımı, saygılı ve yapıcı bir iletişim kurmak amacıyla dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Olumsuz duyguları azaltmak ve anlayışlı bir diyalog sağlamak için daha ılımlı ve hoşgörülü ifadeler tercih edilmelidir.
Hakaret mi?
Öküz kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Katlanan sanığın apartman boşluğunda yüksek sesle bağırarak gıyabında söylediği "Öküz" sözünü kendi evinin içinden duyduğuna dair beyanı, dinlenilen tanıklar tarafından da evlerinin içinden aynı sözü duyduklarına ilişkin ifadeleri karşısında, olayda ihtilat unsurunun oluştuğu gözetilmeden, yerinde olmayan gerekçe ile beraat karar verilmesi kanuna aykırı...
Yargıtay 1. CD Esas: 2012/31201 Karar: 2013/31993 Tarih: 2.12.2013
Karar #2
Sanık...'in olay esnasında katılanın "Terbiyesizsiniz, hayvansınız diye benzer hakaretlerini sürdürdüğünü, bu hakaretlere karşılık "Asıl terbiyesiz sizsiniz" diye hakaretlerini iade ettiğini savunması, katılan ...'in kafasını camdan çıkartıp "Sizler hayvansınız, eşek, öküz geri zekalı, aptal, beyinsiz" şeklinde sözler ile hakaret ettiğini, arkadaşı ...in "Sen git ben içeri giriyorum" dediğini ve binaya doğru giderken de ...'in "Siz terbiyesizsiniz" dediğine yönelik beyanı ve tanık...'in erkek bir şahsın çocuk azarlar gibi "Terbiyesizler, öküzler diye bağırmasını duyduğunu, bunun üzerine odasının penceresinden dışarı baktığını, sonrasında kim olduğunu bilemediği bayan sesinin de "Terbiyesiz de sensin, öküz de sensin" diye karşılık verdiğine yönelik anlatımı karşısında, sanık hakkında TCK'nın 129. maddesinde düzenlenen haksız tahrik hükümleri de tartışılarak sonucuna göre hüküm kurulması gerektiği gözetilmeden, "iddianamede bu şekilde bir ifade anlatılmadığından ve karşılıklı hakaret hükümleri uygulaması yapılmamak sureti ile sanık lehine değerlendirme yapılarak beraat yönünde hüküm kurmak gerekmiştir" şeklinde yasal olmayan ve yetersiz gerekçeyle beraat kararı verilmesi kanuna aykırı…
Yargıtay 18. CD Esas: 2015/2639 Karar: 2015/2852 Tarih: 17.06.2015
Karar #3
Sanığın, katılanın kendisine "sarhoş köpek" demesine sinirlenerek "sen de öküzsün" dediğine dair savunması karşısında, olayın çıkış sebebi üzerinde durularak, TCK'nın 129. maddesindeki haksız tahrik hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağı tartışılmadan, yetersiz gerekçe ile hüküm kurulması kanuna aykırıdır.
Yargıtay 4. Ceza Dairesi 30.01.2014 Tarih 2012/34024 Esas ve 2014/2716 Karar Sayılı