Sanki PKK’nın Başı
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Sanki PKK'nın Başı"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
"Sanki PKK'nın başı" ifadesi, genellikle bir kişi veya grup için, çok önemli veya yetkili bir pozisyonda olduklarını iddia ederken kullanılan bir tabirdir. Bu ifade, kişinin kendisini veya başkalarını daha önemli veya yetkili gibi gösterme amacını taşırken, bunun gerçekte böyle olmadığını ima eder. PKK, bir terör örgütü olarak bilinen ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir örgüttür. "Sanki PKK'nın başı" ifadesi, kişinin kendini veya başkalarını gereksiz şekilde abartarak veya büyüklenerek tanıttığı veya aşırı öne çıktığı durumları ifade etmek için kullanılabilir. Bu ifade alaycı bir ton içerebilir ve karşı tarafı küçümsemek veya eleştirmek amacı taşıyabilir.
Hakaret mi?
Sanki PKK'nın Başı kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Eylemin (Duruşmada Cumhuriyet savcısına hitaben: Ben savcıya bu şahısların hırsızlık yapacağımı söylemedin, bu savcı kendisi bu uydurmuş, yazmış olabilir,... Cumhuriyet savcısı sanki PKK'nın başı, beni dört gün susuz bıraktılar ve bana işkence ettiler) doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu, cezanın kanuni bağlamda uygulandı anlaşıldığından, sanık...'in ileri sürdüğü nedenler ye rinde görülmemiş olmakla, tebliğnameye uygun olarak, temyiz davasının esastan reddiyle hükmün (mahkûmiyet) onanmasına...
Yargıtay 18. CD Esas: 2015/7320 Karar: 2015/11690 Tarih: 23.11.2015