Şarlatan
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Şarlatan"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
Şarlatan kelimesi, kendi bilgi ve niteliklerini veya mallarını överek karşısındakini kandıran, dolandıran kimse anlamına gelir. Bu kelime Fransızca kökenlidir. Şarlatanlar, genellikle sahte tedaviler, sihir, fal bakma, kehanet gibi konularda iddialarda bulunurlar. Örneğin, “O şarlatan bana geleceğimi söyledi ama hiçbiri doğru çıkmadı.” cümlesinde bu kelime kullanılmıştır.
Hakaret mi?
Şarlatan kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Gazeteci olan sanığın gazetedeki yazısında katılan hakkında "Şarlatan" ifadesini kullandığının sabit olması karşısında, söylenen sözlerin katılanın onur, şeref ve saygınlığına yönelik olgu isnadı niteliğinde olduğu ve hakaret suçunu oluşturduğu gözetilmeden, "katılanın Türkiye'nin tanınan doktorlarından olup toplumun gözü önünde olması nedeniyle yaptığı eylem ve açıklamaları hakkında ağır dahi olsa eleştirilere katlanmak zorunluluğunun bulunduğu, şarlatan kelimesinin hakaret olarak kullanılmadığı ve ağır eleştiri olduğu" biçimindeki yerinde olmayan gerekçe ile beraat karan verilmesi kanuna aykırı...
Yargıtay 18. CD Esas: 2015/27980 Karar: 2016/14289 Tarih: 28.06.2016