Şeytan
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Şeytan"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
Şeytan, insanlık tarihinin en eski ve en gizemli varlıklarından biridir. Birçok kültürde ve inanç sisteminde yer alan Şeytan, genellikle kötülük, günah ve baştan çıkarma sembolü olarak kabul edilir. Bu makalede, Şeytan'ın kökeni, özellikleri ve mitolojik hikayeleri gibi konular ele alınacak.
Şeytan, çoğunlukla şeytani bir varlık olarak tasvir edilir ve insanları günaha teşvik etmek için sürekli olarak çabaladığına inanılır. Şeytan'ın varlığı ve etkileri hakkında farklı görüşler bulunmasına rağmen, çoğu inanç sistemi Şeytan'ı bir tehlike olarak kabul eder ve onunla mücadele etmek için çeşitli yöntemler geliştirmiştir.
Hakaret mi?
Şeytan kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
(Sanığım alenen "Atatürk deccaldır, en büyük şeytandır, içkicidir, toprak kabul etmediği için betona gömülmüştür" şeklinde sözler sarf etmesi şeklinde gelişen eyleme ilişkin) yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre sanığın yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün (mahkûmiyet) onanmasına...
Yargıtay 16. CD Esas: 2015/156 Karar: 2015/2749 Tarih: 02.10.2015
Karar #2
(... Partisi ... İl Başkanı olan sanık...'in... yerel gazetesi olan ... Gazetesi'nde yayınlanan beyanatında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanını kastederek "O bir deccal, o bir şeytan" ve "Tüm Müslüman ülkelerini karıştıran bir deccal, kendisi bir şeytan" şeklinde beyanda bulunmasına ilişkin) yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre sanığın yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün (mahkumiyet) onanmasına...
Yargıtay 16. CD Esas: 2016/1780 Karar: 2016/3567 Tarih: 24.05.2016
Karar #3
Cumhurbaşkanlığına sunulan dilekçede, Cumhurbaşkanı hedef alınarak "Sadist, köpek, münafık, zındık şeytan" şeklinde ifadeler kullanılması eylemine ilişkin) yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre sanığın yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün (mahkumiyet) onanmasına...
Yargıtay 16. CD Esas: 2016/7238 Karar: 2017/3356 Tarih: 21.03.2017