Teneke
Anlamını, hakaret olup olmadığını, cezasını ve emsal kararları ögrenin.
"Teneke"
Söylemi kesinlikle bir hakaret.
- Hakaret Değil
- Hakaret
Anlamı
Teneke, genellikle ince metal levhalardan yapılan bir malzemedir. Hafif ve dayanıklı olması nedeniyle birçok farklı amaç için kullanılır. Teneke, özellikle ambalaj endüstrisinde sıklıkla kullanılır ve yiyecek, içecek ve diğer ürünlerin korunmasına yardımcı olur. Ayrıca, teneke kutular ve kaplar, dekoratif ve endüstriyel amaçlar için de kullanılabilir.
Hakaret mi?
Teneke kelimesi hakarettir.
Cezası
Vatandaşa Hakaret
Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası.)
Kamu Görevlisine Hakaret
Kamu görevlisine hakaret suçunun cezası alt sınırı bir yıldan az olamaz. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1 yıla çıkarılır. (Ceza 1 yıldan az olamaz.)
Cumhurbaşkanına Hakaret
Cumhurbaşkanına hakaret suçunun cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır. (1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası.)
Alenen Hakaret
Hakaret suçu alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır. Önce temel ceza belirlenir. Sonrasında ceza 1/6 oranında arttırılır. (Ceza 1/6 oranında arttırılır.)
Emsal Kararlar
Karar #1
Eylemin (Hastaneye sevk edilen hükümlü tarafından, cezaevi aracı içinde sigara içmesine izin vermeyen infaz koruma memuruna hitaben: Sen kimsin lan teneke) doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu anlaşıldığından, sanık...'in ileri sürdüğü nedenler yerinde görülmemiş olmakla, tebliğnameye uygun olarak, temyiz davasının esastan reddiyle hükmün (mahkumiyet) onanmasına....
Yargıtay 18. CD Esas: 2015/42319 Karar: 2017/12862 Tarih: 13.11.2017
Karar #2
Somut olayda, eşini tedavi için hastaneye getiren sanığın katılan nöbetçi doktora yönelik sarf ettiği "Cacıklık yapma, tenekesin sen" biçimindeki sözlerinin nezaket dışı kaba hitap tarzı olup sövme, somut bir fiil ya da olgu isnadı olarak kabul edilemeyeceği, katılanın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmaması nedeniyle hakaret suçunun unsurları oluşmadığından, sanığın beraati yerine hükümlülük kararı verilmesi kanuna aykırı...
Yargıtay 18. CD Esas: 2016/14006 Karar: 2018/13547 Tarih: 23.10.2018